.

תכנית ערבי קפה ונושא תשפ"ה (2024-2025)

אנו מזמינים ללמידה והעשרה בתחום הטיפול המשולב הורה-ילד.
ערבי "קפה ונושא" נערכים במתכונת מקוונת (זום) בימי שלישי ללא עלות ומותנים בהרשמה מראש.
קישור אישי יישלח לנרשמים.

נשמח אם תעבירו את המידע לאנשים נוספים שמתעניינים בתחום!

------------------------

זהירות: שביר! - קשיי ויסות רגשי בקרב הורים שחוו טראומה ודרכים לגייסם לטובת ילדיהם

פרופ' דפנה ג'יניאו דולברג 

ביום שלישי 19.11.24 בשעה 20:30

על ההרצאה:  הזמנת ההורה "להיכנס לנעלי הילד" היא מרכזית בטיפול הורה-ילד ובעבודה טיפולית עם הורים. הכניסה לעולמו של הילד היא האמצעי לתובנה ואמפתיה הורית והענות תואמת לצרכי הילד.ה. אך ההזמנה עלולה גם לייצר שבר, בהעלותה כאבי ילדות ישנים וכשלים הוריים מהם ההורה מנסה להתרחק. הורים אשר חוו טראומות עבר או הווה מתמודדים עם קושי בויסות רגשי אשר הופך אותם שבריריים יותר למול לחץ והצפה רגשית. בהרצאתי אדון בהשפעת טראומות מוקדמות ועכשוויות על מנגנוני הוויסות הרגשי והעמידות ללחץ, ארחיב על חשיבות של יצירת חווית בסיס בטוח כתנאי לעבודה מבוססת מנטליזציה עם הורים שחוו טראומה ואדגים באמצעות וינייטות טיפוליות את תפקיד המטפל.ת כמווסת.ת במפגש הטיפולי.


על המרצה: פרופ' דפנה ג'יניאו דולברג הינה פסיכולוגית קלינית והתפתחותית, ראשת המגמה לפסיכולוגיה התפתחותית במכללה האקדמית ת"א יפו וחברת סגל בביה"ס לטיפול הורה-ילד ע"ש מרים בן אהרן. פרופ' דולברג חוקרת הורות, מנטליזציה והתפתחות רגשית חברתית במגוון הקשרי התפתחות, כולל טראומה. היא מטפלת ומדריכה בגישת ה-CPP, בטיפול דיאדי, וכן בטיפול מבוסס מנטליזציה בילדים והורים מטעם מרכז אנה פרויד, לונדון.

------------------------

בריאות הנפש של התינוק בעולמנו המשתנה

פרופ' מירי קרן

ביום שלישי 17.12.24 בשעה 20:30

על ההרצאה: בהרצאה, אתייחס לשינויים האדירים המתרחשים בטכנולוגיה הרפואית, בסביבה, ובחברה, והשפעתם על התפתחות המוח של התינוק, הורות, מושג המשפחה, ובכלל על המושגים המרכזיים במקצועות הבריאות. בין היתר, נדבר על ההשלכות הרבות של טכניקת ה IVF, על הורות וילדות בעולם דיגיטאלי, ועל כניסת רובוטים לחיינו. נתייחס גם להשפעת השינויים החברתיים בקבלת ילדים מאוד צעירים עם בעיה מגדרית.
.

על המרצה: פרופ' מירי קרן, פסיכיאטרית ילדים ונוער, פרופסור חבר קליני בב"ס לרפואה עזריאלי של אונ' בר אילן, יו"ר הסקציה הפרינטאלית של האיגוד העולמי לפסיכיאטריה, ראש הקורס לפסיכיאטריה ב 5 השנים הראשונות לחיים, הפקולטה לרפואה, אונ' בר אילן, ויועצת קלינית ומחקרית במרפאה לגיל הרך ב"ח זיו. יועצת בבית איזי שפירא, מנהלת לשעבר של היחידה לגיל הינקות בבי"ח גהה, נשיאת כבוד של האיגוד העולמי לבריאות הנפש של התינוק.

------------------------

הדיאדה אם-תינוק – "מיכל ומוכל" בהתפתחות הרגשית המוקדמת תיאוריה וקליניקה

דר' נטע גוטמן אבנר

ביום שלישי 21.01.25 בשעה 20:30

על ההרצאה: הקשר הדיאדי אם-תינוק הוא מחד, בסיס ההתפתחות הרגשית של התינוק והפעוט ומהווה גורם משמעותי והכרחי בהכרת עולמו הפנימי של התינו; מאידך, לנוכחות התינוק ולהיווצרות ההתקשרות בין האם לרך הנולד מקום מרכזי במערך הנפשי האימהי – כלומר, הארגון הנפשי החדש הנוצר אצל האישה בהופכה לאם.
ברצוני לטעון, שבמפגש המאוד ייחודי הזה בין התינוק והאם, מתקיים תהליך הדדי בו כל אחד מהם הופך להיות מיכל ומוכל בו זמנית, תהליך המזין את עצמו. כאשר האיזון מופר, מסיבות הנובעות מהאם או מהתינוק, והאם אינה מסוגלת להיות מיכל המחזיק ומעבד את חרדותיו הראשוניות של התינוק, הוא, התינוק, ייהפך למיכל של השלכות מאסיביות איתן יזדהה התינוק דרך תהליך של הזדהות השלכתית .
בהרצאה אפתח את עמדתי מנקודת מבט אינטר-סובייקטיבית תוך התייחסות לתיאורטיקנים המובילים בתחום ההתפתחות המוקדמת. אסיים עם תיאור מקרה קליני, שדרכו ניתן יהיה להבין את התהליך הפסיכודינמי הקורה כשהאיזון בקשר מופר, והאם נכשלת ביכולתה להיות מיכל לחרדותיו של התינוק, והוא במקום להיות מוכל ייהפך למיכל השלכותיה.

על המרצה: דר' נטע גוטמן אבנר, פסיכואנליטיקאית, פסיכולוגית קלינית בכירה, מומחית לגיל הרך והינקות. מקימת מרפאת אם-תינוק, המרכז הרפואי תל-אביב וניהלה אותה מעבר לעשר שנים. מורה ומדריכה בבתי ספר לפסיכותרפיה שונים: לימודי המשך ברפואה אונ' ת"א, בי"ס לעו"ס אונ' תל-אביב, אונ' חיפה, הלפב"א ועוד; בעבר, מרכזת התוכנית לפסיכיאטריה של הגיל הרך והינקות, במסגרת לימודי המשך ברפואה, אוניברסיטת תל-אביב.   יו"ר לשעבר של ועד "העמותה לבריאות הנפש של התינוק".
חברת ועד של "האגודה הישראלית לטיפול משולב הורה-ילד". פעילה בהוראה, בהדרכה ובהכשרה אקדמית בתחומים של התפתחות מוקדמת, פסיכותרפיה של ילדים, והתערבויות טיפוליות משולבות הורה-פעוטות. מרבה ללוות צוותים מקצועיים, ולהעביר סדנאות במסגרות וציבוריות שונות, בתחום גיל הינקות, הורות ומשברים לאחר לידה.

------------------------

שחיקה הורית גורמי סיכון וגורמים מגינים

דר' דנה לסרי

ביום שלישי 11.02.25 בשעה 20:30

על ההרצאה: ההרצאה תעסוק בשחיקה הורית הכוללת מתח נפשי ותשישות הקשורים לתפקיד ההורי. בפרט, נעסוק בהשלכות חשיפת ההורים לאירועי המלחמה ולמנגנוני התמודדות בהם נוקטים לנוכח דחק. נדגים את תפקידם של גורמי סיכון וחוסן כגון חמלה עצמית, מנטליזציה הורית ומנגנוני ויסות רגשי בהבנת הסיכון לשחיקה הורית ואת חשיבותן של התערבויות טיפוליות.

על המרצה: ד״ר דנה לסרי, פסיכולוגית קלינית, חברת סגל בכירה בביה״ס לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית, האוניברסיטה העברית, ראשת מעבדת ChARMS לחקר חוויות דחק בילדות, חוסן ורווחה נפשית.

------------------------

מדברים ביחד: התערבות מניעתית קצרת מועד, ממוקדת חוויה ומבוססת התקשרות לילדים צעירים שעברו טראומה קולקטיבית

נעמה קרויזר, עינת שקד ונטע עופר

ביום שלישי 11.03.25 בשעה 20:30

על ההרצאה: הקמנו את עמותת "מדברים ביחד" שבוע לאחר השבעה באוקטובר, במטרה להעניק טיפול ממוקד התקשרות בטראומה לילדים צעירים ביישובי עוטף עזה, שדרות ואופקים. בהתבסס על מודל הCPP, ותוך התייעצות עם פרופ' אליסיה ליברמן ומומחים נוספים, פיתחנו שני פרוטוקולים קצרי-מועד המותאמים לאירועים הנוכחיים: הראשון קצר מאד ומיועד להתערבות מניעתית אקוטית במסגרת משפחתית, והשני, ארוך מעט יותר, מיועד להתערבות מניעתית שניונית לילדים מגיל לידה ועד גיל 8 והוריהם. בשנה שחלפה למעלה מ2000 ילדים טופלו במסגרת העמותה. בהרצאה נתאר מה למדנו במהלך הטיפול בילדים הצעירים בשנה הקשה שעברנו, אילו דגשים הכנסנו למודל הcpp בכדי להתאימו לנסיבות הנוכחיות, נציג תוצאות מחקר שליווה את ההתערבויות, ונשתף במחשבות על האופן בו פרוטוקולים אלו עשויים להיות יעילים גם בנסיבות נוספות. ההרצאה תלווה בדוגמאות קליניות מתוך עבודתנו בחודשים האחרונים.

על המרצות:
נעמה קרויזר, פסיכולוגית שיקומית מדריכה, מטפלת ומדריכה מוסמכת ב-CPP ועוסקת בטיפול והדרכה בגישת AEDP. מנהלת עמותת "מדברים ביחד – הורים וילדים". 
עינת שקד, פסיכולוגית קלינית, מטפלת בטראומה בילדים ובמבוגרים ועוסקת בטיפול, הדרכה והכשרה בגישת AEDP. מנהלת - שותפה בעמותת "מדברים ביחד – הורים וילדים".
נטע עופר, פסיכולוגית חינוכית, מטפלת ומדריכה מוסמכת ב-CPP, מטפלת ומדריכה מוסמכת ב-AEDP ועוסקת בהכשרת מטפלים בגישה זו. מנהלת-שותפה בעמותת "מדברים ביחד – הורים וילדים".

------------------------

קלרה שלי: טיפול דיאדי עם חברה דמיונית

דר' בירי רוטנברג

ביום שלישי 13.05.25 בשעה 20:30

על ההרצאה: הטראומה הבינדורית מפלחת את התודעה ומייצרת שיחה פנימית עם חברה דמיונית אצל אמא ישראלית, אישה בשנות השלושים לחייה שזה עתה ילדה, היא כותבת דוקטורט ומתמודדת עם קשיי החיים בדרך מקורית תוך כדי שיחה מתמשכת עם קלרה אימו של היטלר. גיבורת הספר מתמודדת עם הפחד המצמית שגם התינוק שלה עלול להיות היטלר יום אחד. בהרצאה אודות הספר נעסוק ביכולת של האם לשחק ולספר סיפור בגבולות התודעה וגם מחוצה לה.

על המרצה: דר' בירי רוטנברג, ביבליותרפיסטית ופסיכותרפיסטית, מטפלת ומדריכה בקליניקה פרטית בגבעתיים. מדריכה במרכז ויניקוט בתוכנית למטפלות באמנויות ובבית הספר לטיפול משולב הורה-ילד בתל אביב. מרצה בבית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה, בתוכנית הישראלית ובתוכנית הבינלאומית באוניברסיטת רייכמן. פרסמה מאמרים בתחום של אימהות, כתיבה, טיפול התייחסותי וטיפול הורה-ילד בכתבי עת בארץ ובחו"ל. ספר הביכורים שכתבה: "קלרה שלי" יצא לאור ב 2024 בהוצאת שתיים.

------------------------

משחק? זה לא משחק ילדים! תרומתה של המשחקיות ההורית להתפתחותם של ילדים

דר' מעיין שורר

ביום שלישי 10.06.25 בשעה 20:30

על הההרצאה: תרומתם של משחק ומשחקיות להתפתחותם הרגשית, החברתית, הקוגניטיבית והגופנית של ילדים ידועה ומבוססת היטב בספרות. אך מה ידוע לנו על משחקיות בקרב ההורים? בשנים האחרונות, התרחב המחקר אודות תרומתה של המשחקיות ההורית להתפתחות של ילדיהם. המשחקיות ההורית הינה הנטייה של ההורה לפעול ולהגיב באופן יצירתי וספונטני, תוך שילוב של הנאה, הומור ודימיון. נטייה זו יכולה לבוא במגוון של אינטראקציות בין ההורה לילדו (במשחק, באינטראקציות יומיומיות, ואפילו במצבי קונפליקט) ולהשפיע על איכות הקשר בינם. בהרצאה זו אסקור את הממצאים אודות תרומתה של משחקיות הורית ליכולת הוויסות הרגשי של הילד, לתסמיני החצנה והפנמה, ליכולת ההורה לנהל קונפליקטים עם ילדו ולהתקשרות הורה-ילד. כמו כן, נעסוק בהשפעתן של נסיבות חיצוניות (כגון מצבי דחק ומלחמה) על יכולת המשחקיות ההורית וכיצד ניתן בטיפול בהורות לפתח ולעודד משחקיות הורית. ההרצאה תלווה בתיאורי מקרה קצרים לצורך הדגמה והמחשה.

על המרצה: ד"ר מעין שורר היא פסיכולוגית קלינית מומחית-מדריכה, מרצה בכירה במחלקה לפסיכולוגיה קלינית במרכז האקדמי רופין. מנהלת לשעבר של המרפאה לפוסט-טראומה ואילמות סלקטיבית במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל, וכיום המדריכה המקצועית ומרכזת המחקר במרפאה. כמו כן, ניהלה בעבר את התכנית ללימודי טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים ונוער של מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל. מחקריה עוסקים בהיבטים הפסיכולוגיים של משחקיות הורית, באילמות סלקטיבית ובפוסט טראומה בילדים ונוער.

------------------------

"השומר אחי אנוכי?" - הולדת ילד חדש והיווצרות יחסי אחים: תפקידם של ההורים

פרופ' נעמה עצבה-פוריה

ביום שלישי 08.07.25 בשעה 20:30

על הההרצאה: "אמא, אפשר למצוא לו בית אחר?" הולדת ילד חדש במשפחה נחשב לגורם דחק עבור ילדים רבים. האם מדובר על טראומה או על תהליך הסתגלותי? בהרצאה נרחיב בשאלת המשבר של הילדים הבכורים עם הולדת הילד/ה השני/ה במשפחה. נבין כיצד ההסתגלות של הבכורים, ויכולות האמפתיה שלהם תורמות להיווצרות יחסי האחאות. נדון בתרומה של התינוק/ת החדש/ה שהצטרפ/ה למשפחה. לבסוף, נבחן את תפקידם החשוב של ההורים, ובפרט את חשיבות היכולת הרפלקטיבית ההורית, בקידום יחסי אחאות מיטיבים. בהרצאה יוצגו היבטים תיאורטיים בנושא ויוצג מחקר אורך רחב שנערך במעבדה להתפתחות הילד והמשפחה במרכז דואט אוניברסיטת בן גוריון בנגב. יוצגו דגשים להתערבות.

על המרצה: פרופ' נעמה עצבה-פוריה הינה פסיכולוגית התפתחותית מומחית, מדריכה. ראש מרכז דואט במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מרכז דואט שם לו למטרה לחבר בין מחקר לטיפול, תוך מתן דגש מרכזי לחיזוק היכולת הרפלקטיבית של המבוגרים המטפלים בילדים בבית, במערכת החינוך ובמערכת הבריאות. במוקד העבודה המחקרית והטיפולית של נעמה יש התמקדות ביחסים משפחתיים במצבי דחק. פרופ' נעמה מטפלת ביחידה הפסיכיאטרית לגיל הרך במרכז הרפואי סורוקה ובקליניקה פרטית.

------------------------

------------------------

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.